menu menu
facebook instagram
spravca@karlovaves.sk
© Karlova Ves - GDPR

Prednáška o výžive a stravovaní v seniorskom veku

Karlova Ves pripravila pre svojich seniorov zaujímavú prednášku o aktuálnych výzvach a príležitostiach v stravovaní ľudí v seniorskom veku. Uskutoční sa v utorok 27. februára od 14:30 do 15:30 h v rokovacej sále miestneho úradu na námestí sv. Františka 8.

Prednáška je rozdelená do dvoch okruhov. Prvým je Výživa v živote seniora – význam, špecifiká, faktory vplyvu, dôsledky fyziologických zmien sprevádzajúcich starnutie a miesto výživy v ich rámci. Druhým Chorobnosť a úmrtia seniorov – poznatky o úlohe stravy pri prevencii a liečbe. Prítomných seniorov oboznámi o tejto problematike Valéria Michalová, Karlovešťanka, ktorá dlhé roky pôsobí v oblasti výskumu životnej úrovne, spôsobu života a služieb.

Žijeme síce dlhšie, zdravotný stav obyvateľov Slovenska sa od roku 2000 zlepšil, stále však zaostávame za priemerom EÚ v oboch ukazovateľoch. Je pritom všeobecne akceptované, že výživa má zásadný význam pre udržanie dobrého telesného a duševného zdravia a formovanie kvalitného života. Prijímaná strava ovplyvňuje duševnú výkonnosť, psychickú pohodu, optimistický prístup k životu, vedie k dlhovekosti, telesnej výkonnosti, ale tiež k vzniku obezity, metabolických ochorení, k rozvoju srdcovo-cievneho a imunitného systému, či nádorových ochorení, ktorých početnosť sa zvyšuje. Výživa seniorov by však mala brať do úvahy také špecifiká ako je klesanie fyzickej výkonnosti a tým aj výdaja energie, spomaľovanie metabolizmu, trávenia a celkovej látkovej výmeny.

Výživu seniorov ovplyvňuje rad faktorov. K nim sa radia ekonomické (finančné možnosti, ktoré limitujú kúpu kvalitných potravín s potrebnými živinami), psychologické (osamelosť, apatia, depresie), sociálne (sebestačnosť), zdravotný stav (fyzická kondícia, obmedzenie pohyblivosti, zhoršený zrak, problémy s chrupom, znížená tvorba slín, poruchy prehĺtania, konzumácia väčšieho množstva liekov a v neposlednom rade sú to fyziologické zmeny. Dôsledkom fyziologických zmien sprevádzajúcich starnutie je opotrebenie telesných orgánov a sliznice čreva, ktoré vedie jednak k zníženému vstrebávaniu takmer všetkých živín z prijímanej stravy, k obmedzenej peristaltike a zápche, ale tiež k nedostatku živín.

Prednáška je určená pre širokú verejnosť. Počet miest v sále je limitovaný, preto je potrebné prihlásiť sa na čísle 0940 634 198. Vstupné na prednášku pre prihlásených záujemcov je 0,50 eur. Vstupné priamo na mieste je1 euro.

Nenašli ste na tejto stránke čo ste hľadali? Skúste Vyhľadávanie alebo nás kontaktujte na info@karlovaves.sk

Tlačiť
    Naposledy upravené: 22. februára 2019