menu menu
facebook instagram
spravca@karlovaves.sk
© Karlova Ves - GDPR

Zlepšujeme prostredie na Dlhých dieloch

Bratislavský samosprávny kraj pomôže Karlovej Vsi sumou 10-tisíc eur. Pôjdu na podporu životného prostredia – na revitalizáciu zelene na pešej zóne Pribišova a na doplnenie zelene pri cestách. Rôzne druhy rastlín by mali pomôcť zachytávať zrážkovú vodu a podporiť tak príjemnú mikroklímu najmä počas blížiaceho sa leta. Negatívne prejavy zmeny klímy sú totiž mimoriadne výrazné práve v tejto časti Karlovej Vsi. Dokazujú to aj výsledky z interaktívnej pocitovej mapy obyvateľov.

Jedna časť aktivít sa bude realizovať vo vnútrobloku obytných a verejných
budov v exponovanom centre sídliska medzi ulicami Pribišova a Ľ. Fullu.
Druhá časť aktivít, ktorá pozostáva z doplnenia zelene pri komunikáciách,
sa bude realizovať na uliciach Beniakova a Veternicová.
Plocha na pešej zóne Pribišova je dnes z veľkej časti plne vydláždená.
Zelene je tam veľmi málo a v letných mesiacoch sa stáva betónová plocha medzi dvoma radmi panelových domov extrémne rozhorúčený priestorom. Nahromadeným teplom znepríjemňuje pobyt nielen vonku, ale aj vo vnútri bytových domov.
Keď prší, dážď samovoľne steká z terénu po nepriepustných plochách a vyšliapaných chodníkoch až do kanalizácie. Voda zo striech a zo striešok podzemnej garáže steká na chodníky a pod konštrukcie objektov, kde z nevyužitej vody vznikajú kaluže.

Aké opatrenia sa pripravujú?
– revitalizácia plôch zelene vo vnútrobloku vybudovaním záhonov s funkciou zadržania a postupnej infiltrácie zrážkovej vody tzv. dažďových
záhrad a záhonu s pôdopokryvnými trvalkami;
– zastavenie odtoku dažďovej vody z nepriepustných vychodených plôch
chodníkov uložením dlažby z prírodného kameňa;
– výsadba stromoradia pri lavičkách, ktoré lemujú detské ihrisko;
– doplnenie drevín do kvetináčov na vydláždenú plochu s cieľom oživiť
betónové plochy a vytvoriť tienenie;
– zazelenenie múrikov a kovových konštrukcií pomocou samopnúcich
a ovíjavých rastlín.
Pôvodným zámerom bolo zvýšiť podiel mobilnej zelene najmä v okolí fontány, avšak statický posudok túto možnosť vylúčil. V podzemí sú totiž
garáže. Preto mestská časť hľadá iné riešenia. Jedným z nich by bolo zapnutie fontány počas letných nocí. Nasýtenie vzduchu vodnými parami
by mohlo mať dlhodobejší ochladzujúci účinok.

Koncom minulého roka Karlova Ves požiadala o grant aj Prvú stavebnú sporiteľňu. V prípade úspešnej žiadosti peniaze pôjdu na doplnenie
revitalizácie vnútrobloku medzi ulicami Pribišova a Ľudovíta Fullu.

 

Nenašli ste na tejto stránke čo ste hľadali? Skúste Vyhľadávanie alebo nás kontaktujte na info@karlovaves.sk

Tlačiť
    Naposledy upravené: 21. júna 2019